Bildföredrag på trädgårdstemat
Nedan finns de ämnen som är aktuella för trädgårdsföreningar, bibliotek och andra arrangörer. Möjlighet till förändringar genom specialönskemål finns.
För ytterligare information, prisuppgift och datum kontakta mig direkt. Se kontaktuppgifter på öppningssidan under Kontakt.
NYTT FÖREDRAG!
”Med känsla för doft och färg”
Starten blir hos Föreningen Österlenrosor, nu på söndagen den 24 november. Plats: Österlens museum och tiden är kl 16.
Det blir en djupdykning i ämnet doft: varför doftar rosor, vad får en ros att dofta, hur doftar en ros egentligen, doftlösa rosor. Självklart blir det doftprovning.
Färg är ett mångsidigt ämne och här blir det utflykter åt många håll. Inte minst med hjälp av en lång rad inspirerande bilder.
Trädgårdspassion, Julspecial
Från mitten av november börjar lugnet sprida sig i trädgården. Visserligen kan man i de mellersta och södra delarna av landet flytta om och plantera en hel del men den dagliga kampen mot kirs och sniglar är över för i år.
Som komplement till konkreta föredrag föreslår jag ett underhållande bildföredrag med vissa julinslag.
Grunden är till viss del mitt bildrika program ”Konsten att njuta”med tillägg av några nummer som jag framfört i julkabaréerna på Helsingborgs stadsteater som ”Kvalstret i granen” (även titeln på kåserisamlingen) och den dramatiska historien om vådan av att få en traditionstyngd azalea.
Men jag kan kombinera vilket som helst av nedanstående tema med julinslag.
Detta föredrag borde passa bra som avslutning på föreningarnas föredragsserie och pedagogiska satsningar 2017.
Om lusten att trädgårdera
Ett underhållande föredrag med många bilder som tar upp flera av de ämnen som finns med i boken OM LUSTEN ATT TRÄDGÅRDERA (länk). Ett ömsom handfast och praktiskt föredrag och ömsom kåserande. Åhörarna tas med på en resa bland roande och oroande teman som:
– En välsignad passion
– Jordig längtan
– Vikten av vatten
– Ljuva ljud och oljud
– Linnetanter och slashasar
– Kan man ha för många rosor
– Den utmanande köksträdgården
– Modet att kasta en ros
– Finns det trista trädgårdar?
– Den sista trädgården.
Bokens texter är i föredraget rikligt bildsatta och utvecklade. Föredragets längd kan varieras och anpassas efter arrangemanget, t ex med paus eller utan. Krönikesamlingens ursprungliga upplaga i danskt band är slutsåld, men den finns nu i pocket till verkligt lågt pris.
I rosenrött jag drömmer
Ett bildspäckat program med ögongodis i form av en välfylld bildkavalkad med hänförande rosor såväl från den egna och omskrivna trädgården på Österlen som från kända och okända anläggningar i Sverige och utomlands. Även dikter (främst från min diktsamling ”Rosenlängtan”) och kåserande på rostemat vävs in. En och annan koppling till några av alla de talrika sångtexter som tar upp rosor, gör jag också.
Det blir en rosendoftande resa till anläggningar som Fredriksdals rosarium i Helsingborg, Sissinghurst och Parc de Bagatelle. Jag ventilerar även frågan som ställs i min bok ”Om lusten att trädgårdera”nämligen om man kan ha för många rosor och vilket mod som fordras för att kasta en ros som inte lever upp till förhoppningarna eller drabbats av diverse farsoter.
En hel del praktiska tips om framgångsrik odling bjuds åhörarna också på när det gäller sådant som jord, väderstreck och välvalda grannar.
Rosen på bilden är Charles de Mills
Från äppelodling till dammträdgård
En livfull och bildsatt berättelse av den egna trädgårdens historia på Österlen. Beskrivet i mitt bidrag i boken ”Artemisiasällskapet”.
Detta föredrag tar sin början med köpet av en 650 kvm intilliggande liten äppelodling som sakta men säkert förvandlades till en prunkande dammträdgård med ”Notre Damm” i mitten där guldfiskarna blivit många bland de vita näckrosorna och kaskadpilen doppar sina bladspetsar. En blandning av misslyckanden och framgångar, njutning och slit – allt det som jag kallar ”trädgårdering”. Här finns inte bara den stora guldfiskdammen (7 m på längden) utan ruin, hassellund, pionrabatter, klängrosor och många andra rosor, häckar av flera slag som skapar rum och avgränsningar, gångar, lusthus, häckar…
Romanen Ödelagd
Ett kortare program om och med den första trädgårdsromanen ÖDELAGD genom utvalda avsnitt och episoder med växter och trädgårdslösningar, händelser, recept, viner. Programmet kan göras enskilt eller ihop med ett bildföredrag. Jag kan även ta med åhörarna på en guidad utflykt och orientering om den fullmatade hemsidan www.odelagd.se .
Konsten att njuta
Att ta sig tid att sitta ner, att låta blicken ta in allt underbart i trädgården, att känna dofterna, att höra suset i bambun, koltrastens vårsång. Det finns många aspekter på den svåra konsten att njuta av trädgårdslivet. Att släppa sina känslor av avundsjuka över hur andra lyckats och att inte fyllas av plikter och tyngande planer.
Sen handlar det också om att planera sin trädgård så det finns tid och ro att njuta. En del älskar att rensa ogräs, vissa hatar att klippa gräs, någon vill ha vilsam skugga, andra gassande sol. Någon kan inte tänka sig en trädgård utan massor av rosor trots bister zon och sandig jordmån. En del gråter över alla fröer som inte blev sådda. Inte i år heller. Ett av kapitlen i ”Om lusten att trädgårdera” har just denna rubrik: Konsten att njuta. För det är en konst.
Drömträdgård och trädgårdsdrömmar
Ett kåserande och bildrikt föredrag kring egna och andras drömmar om den idealiska trädgården, målet för våra ansträngningar och om hur olika de kan ta sig ut. Överdådigt frodig eller spartanskt stramt och snabbt skött – lättskött vill alla ha det även om vissa insett det avkopplande i alla rensa ogräs och binda upp rosor och luktärtor. En ”potager”, det vill säga den vackra köksträdgården har också kommit allt mer i fokus vilket både inspirerar och utmanar oss.
En och annan utflykt till de mardrömmar som finns i min roman Ödelagd kommer också med.