Ohälsan tiger still
eller
I en sal på lasarettet
Lördagen den 6 april ska jag framträda med detta gestaltande bildföredrag på Broby sanatorium strax norr Kristianstad. Ett unikt tillfälle för besökarna.
Jag har nu turnerat land och rike runt med ”Ohälsan tiger still” under drygt tre år. Det känns fantastiskt att arrangörerna hos Östra Göinge kommun lyckats få till denna lokal.
Tuberkulos, tbc, var en utbredd folksjukdom som ända fram till 1960-talet drabbade både unga och gamla. Därför inleddes omfattande insatser i början på 1900-talet för att stoppa spridningen och försöka bota de drabbade bland annat genom byggandet av ett stort antal imponerande sanatorier – ofta belägna i skogsbygder.
Genom ett gestaltande bildföredrag lyfter jag fram fakta kring sjukdomen och vården samt levandegör en rad dramatiska livsöden.
På de öppna liggverandorna skulle patienterna andas in frisk luft och samtidigt vila under tystnad. Här bild från Furs sanatorium i norra Blekinge. Bilden överst är från Romanäs utanför Tranås. Nedan Målilla i Småland, Kalmar läns sanatorium.
Väldigt många människor bär med sig berättelser om släktingar, grannar, vänner och arbetskamrater som i början av 1900-talet drabbades av tuberkulos. Den blodiga hostan var ett illavarslande tecken. Men tbc kan uppträda i vilka kroppsdelar som helst; leder, hals, mage och lungor. Runt om i landet står fortfarande ett flertal av de imponerande sanatorierna kvar som minnesmärken över försöken att stoppa denna farsot som kunde utplåna hela familjer.
Söderby sanatorium vid Tumba/Sthlm, idag bostäder
Genom ett gestaltande bildföredrag framför jag autentiska berättelser om såväl gripande livsöden, plågsamma behandlingar som lyckliga stunder under de långa vistelserna på sanatorier.
Dessa berättelser varvas med fakta om sjukdomen tuberkulos, byggandet och behandlingarna vid sanatorierna och alla de storartade insatserna av sjukvårdspersonal och frivilliga för att bekämpa en fruktade och vanlig sjukdom.
Sanatorierna fick många gånger karaktären av egna små samhällen där patienter kunde vistas i ett par år innan de blev friska – eller dog. På Kronprinsessan Victorias Kustsanatorium i Vejbystrand vårdades barn från hela landet under lång tid. De hade drabbats av tbc i skelett och hals.
Kontakta mig på 0705-780 790 för ytterligare information, info@henrikvalentin.se eller info@fonemforlag.se
(Nedan köket vid Sävsjö sanatorium samt faktablad)