Ett litet kvalsters sorgliga livsöde, en ren med förfrusen mule, en bedragen trolovad man, motionstips för stillasittande. Julboken KVALSTRET I GRANEN OCH ANDRA JULBERÄTTELSER innehåller 24 (vad annat!) berättelser som är späckade med humoristiska infallsvinklar på fenomenet jul. Nedan finns berättelsen ”Det religiösa”. Flera av texterna har ingått i någon av julkabaréerna på Helsingborgs stadsteater.
I boken finner unga och gamla läsare bland annat slagkraftiga skrönor, kåserier och krönikor, monologer och funderingar, tidsaktuell variation på Rydbergs Tomedikt och en uppfräschad Staffansång. Berättelserna bjuder på allt från breda skratt till återhållet fnissande. De innehåller ofta en ironisk och lätt sarkastisk humor som leder till eftertanke. För ytterst hjälper Henrik Valentins bok oss att ställa frågan vad julen egentligen betyder för oss själva, för dig och mig.
Den nya Tomtedikten börjar:
”Midvinterhandelns tid är hård
neonljusen gnistra och glimma
Varuhuset slår nytt rekord
tidigt en söndagstimma…”
Och i Julig godnattvisa (melodi Låt mig få tända ett ljus) börjar såhär:
”Ge mig Mankell är du snäll
av morden blir jag så säll
Mördarens gruvliga brott
får mig att alltid må gott”
Framförd i TV
Titelberättelsen utgjorde ursprungligen ett inslag i Henrik Valentins pjäs ”Som plåster på själen” som är en utveckling av ”Det ljuva lidandet”, författarens debutpjäs. Berättelsen har även framförts av Birgit Carlstén i Sveriges Television och är efterlängtad i tryck. Den eldfängda berättelsen ”Kusinen fick mest” ingick ursprungligen i författarens pjäs ”Hustrur vid havet” där Beatrice Järås gestaltade olika sjömanshustrur.
Berättelsen ”Rudolf med frusna mulen” är en inträngande analys av tomtens cyniska utnyttjandet av en skadad ren för belysningsändamål. Den skrev och framförde Henrik Valentin i radio som ett av inslagen i hans serie ”Strimlade skivor”. Den börjar:
”Ladda med ett helt batteri av näsdukar för detta är en mycket tragisk historia. Den handlar om ett solklart fall av mobbing samt vanvård vid djurhållning.”
Dubbelt upp i Tyskland
Två av berättelserna ”Krympande jul” och ”Rudolf med frusna mulen” ingår i den tyska antologin ”Elche unterm Weinachtsbaum” på Piper Verlag som utkom inför julhandeln. Det är en bok med nordiska julberättelser och där är Henrik Valentin den ende som är representerad med två berättelser. Boken kan i Sverige beställas via bl a Adlibris. Bland övriga författare kan nämnas Klas Östergren, Tove Jansson, Linn Ullman, Ingmar Bergman, Selma Lagerlöf, HC Andersen.
För julfesten
Med hjälp av julboken KVALSTRET räddas talaren vid julmiddagen och högläsningen vid granens fot blir en höjdarstund. Berättelserna kan med fördel användas på resan och vid firmans julfest.
Julberättelserna är illustrerade av Tintin Blackwell som också svarar för bokens formgivning. Denna bok är den perfekta julklappen till släkt och vänner liksom till dig själv. Bokbörsen kan vara räddningen.
—————————————————————————————————-
Berättelse ur boken, sid 80:
Det religiösa
De två killarna vräkte sig ner i sätena längst bak i bussen. Kepsar och nerhasade jeans som hade avslöjat hela klyftan om inte kalsongerna gjort en skylande insats.
”Fy fan för julen. Den är en sån himla uppstressad tid, typ.”
”Vaddå, menar du det där med klappar eller det religiösa.”
”Vilket religiösa?”
”Du vet sånt där med han den där Jesus och så nån brud, nån jungfru va´ fan det nu är. Dom va´ i Bettel… ja, Bettel, nått med Jerusalem eller vad det va´. Nånstans i Afrika.”
”Ja visst ja. Julen har ju nått med den där Jesus att göra. Dom lektionerna va´ så astrista att jag glömt. Dog han då, den där Jesus?”
Sedan lämnade de upphettade hjärnorna detta komplicerade ämne och ägnade sig åt att kommentera Euromoppar, de nyaste mobilerna, en knippa spelprogram till deras bärbara datorer med 160 GB arbetsminne. Men hur fascinerande sånt än var, cirklade de tillbaka till julen.
”Va´ dog den där snubben av egentligen? Blev han påkörd eller nått? Eller va´ det sån där lunginflammation. Penicillin upphittade väl han den där Columbus.”
”Du, jag tror att han döptes, då under julen. Den där Jesus alltså. Det där med vatten på skallen på småungar. Som man gör vid typ en sån där riktigt judisk jul som man sett i TV från Rom. Nått med sankta Petterskyrkan eller Vattikanen. Jo, nu minns jag, hans morsa, Magdalena eller nått sånt mysko namn, hon låg visst i ett garage för hästar och födde ungen. Sen la dom han i nån matho. Krubba kallade dom det för på dagis. Vi fick bygga ett sånt där mysko stall av mjölkkartonger.”
”Sa du krubba, aldrig hört. Djäkla ohygieniskt med all hästskit och så. När det fanns sjukhus. Min morsa snackar jämt om att hon fick andas in en massa lustig gas när hon födde mig. Annars hade hon dött så ont gjorde det. Där började hela serien av fel jag gjort henne.”
”Klart att det var sånt där ohygi…ohygenisk. Men att hon den där bruden skulle va´ oskuld går man inte på. Hon hade ju en bulle i ugnen. Det fanns bombsäkert inga p-piller och kådisar då på det där 1500-talet.”
”Du, det var långt före Kristi födelse, samtidigt med vikingarna, det vet jag bombsäkert. Ja, då, när dom hitta Amerika.”
”Va´ det sen inte nått med dom tre vita männen. Eller va´ dom sju? Nånting med Livingstone, det finns ett djävla häftigt spel med honom när han knatar omkring i djungeln och möter ormar och kannibaler. Va´ det han som hitta den där snubben Jesus?”
”Inte fan vet jag. Men så mycke´ vet jag att på julafton ska jag hinna med och träffa mina tre farsor. Morsan har inte legat på latsidan i nån djäkla krubba.”
”Du kan va´ glad för det du, hemma blir det bara morsan och lillsyrran och jag. Sen tvingar hon oss att gå i kyrkan på eftermiddagen, rena utpressningen för att man ska få sina julklappar.”
”Holy shit, är ni några djäkla islamister eller nått.”
”Nu ska jag av. Ska tjacka lite leksaker till syrran. Ses.”
”Vänta, jag hänger med.”
De unga männen sögs in i gallerians köpglada festyra. En tomte stod utanför ingången och ringde i en mässingsklocka. Ur högtalarna strömmade julmusik, alla de kända julsångerna och psalmerna framförda av stämningsskapande barnkörer.
”När juldagsmorgon glimma, jag vill till stallet gå…”
—————————————————————————————–
Observera att berättelserna och sångerna är för privat användning. För offentliga framföranden kontakta Henrik Valentin Produktion, info@henrikvalentin.se.