Medan mina egna kålplantor har gått ett sorgligt öde tillmötes genom först försommarkyla, sen torka och hög värme samt slutligen glupska larver och sniglar, föll jag i stum förundran över exemplaren på Fredriksdals Museer och trädgårdar i Helsingborg. I deras köksträdgård som är kunnigt vårdad av Philip Plönninge prunkar kålplantorna på ett osannolikt sätt.
Kan man annat – med snålvattnet porlande i mungiporna – än planera rätter med kål och andra läckerheter? Men verkligheten bakom dessa frodiga grönsaker är naturgödsel, bra markbearbetning, vatten och värme samt till slut ett finmaskigt nät över hela härligheten som stänger ute alla höggravida fjärilar och andra illasinnade och glupska varelser. Samtidigt som man förstår dem mer än väl, för vad tänker vi själv göra när kålen, morötterna, purjon och allt det andra är i perfekt köksstadium? Rört smör och flingsalt väntar på skockorna.
Hos trädgårdsmästaren John Taylor i Slottsparken i Malmö prunkar även kronärtskockor. Vilken härlig och smakrik höst vi går tillmötes!